„TASTES OF DANUBE: BREAD, WINE, HERBS”

„Ízek a Dunán: kenyér, bor, gyógynövények”


Az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesülete is csatlakozott az új európai projekthez, mely az ’’Tastes of Danube: Bread, Wine, Herbs’’ nevet viseli.

 

2016. május 21-én, szombaton a Láng Művelődési Központ adott otthont a “Tastes of Danube: Bread, Wine, Herbs” címet viselő nemzetközi projekt keretében megvalósult második magyarországi rendezvénynek, amelyen közreműködött a Nagycsaládosok Egyesülete, az Angyalföldért Egyesület és az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület, illetve a SKULT13 Divízió munkatársa, Szalkai Lajos úr.

 

A program délután 14 órakor kezdődött, és a kenyér fogyasztásával kapcsolatos magyar hagyományokra épült. Mint mindannyian tudjuk, a táplálkozás-élettani szempontból igen kedvező gabonamagnak köszönhető a tápláló, ízletes és olcsó élelmiszer, a kenyér létrejötte. Ugyan így általános tény az is, hogy az élelmiszer palettán a kenyér az egyedüli élelmiszer, amely tartós fogyasztása esetén sem unható meg, ezért nélkülözhetetlen élelmiszernek számít. Azonban mindig az adott ország társadalmi szokásain és népi hagyományain alapszik, hogy melyik népcsoport milyen gabonaféléből, és milyen formában fogyasztja azt.

 

A magyaroknál jellemző, hogy az étkezéseik alkalmával főétkezéseik mellé kísérőnek rendszeresen kenyeret esznek, de önmagában is szívesen fogyasztott élelmiszer pl. zsíros kenyér lilahagymával, zöldségekkel, házi füstölésű kolbásszal. A mi programunk e köré a szokás köré épült. A közreműködők körbeülték a megterített asztalt, amin egy, a régi időket idéző magyar gőzmozdony kicsinyített mása szállította el hozzájuk az előzőleg elkészített zsíros kenyereket. Az ebéd elfogyasztását egy rövid gyógynövény bemutató tette színesebbé, az étkezés után pedig a közreműködők kenyérrel kapcsolatos népdalokat énekeltek.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvényről készült összefoglaló és a további képek megtekinthetők a Facebook oldalunkon.

 

Bővebb információ a projektről:
http:// tastes-of-danube.eu/