ÓVODÁSOK KREATÍV JÁTÉKKLUBJA

Készségfejlesztés.

Foglalkozások vezetője: Bárány Mária, népi iparművész.

 

A XIII. kerület két óvodájában hosszú évek óta tartunk kézműves foglalkozásokat a gyermekeknek Bárány Mária, népi iparművész segítségével.


2017/2018-as tanévben:

- Havonta 4 alkalommal a Bp. Főv. XIII. ker. Egyesített Óvoda Mese Tagóvodában.

Felújítás ideje alatti ideiglenes cím: 1139 Bp. Fiastyúk u. 35-37.

- Havonta 2 alkalommal a Bp. Főv. XIII. ker. Egyesített Óvoda Napraforgó Tagóvodában.

Cím: 1135 Bp. Petneházy u. 69-71.


A foglalkozások a nagy, illetve a vegyes csoportokban zajlanak, összesen öt óvodai csoportban minden hónapban októbertől májusig (6 alkalom/hó), esetenként 15-20 kisgyermek részére. Várhatóan a 2017/2018-as tanévben összesen: 48 alkalommal.

A munkát a népi kézműves hagyományokra alapozva, a természet körforgásához, és az évkör ünnepeihez, jeles napjaihoz igazítva alakítottuk ki. Szeptembertől az ősszel gyűjthető anyagokkal, termésekkel dolgoznak a picik, ezekből készítenek bábokat, állatfigurákat. A téli ünnepek közeledtével elkezdenek készülnek előbb mikulásra, és adventra, majd a karácsonyra különféle díszekkel, ezt követik az új év elején a farsangi álarcok, húsvéti nyuszik, festett tojások, illetve a tavaszi birkanyíráskor pedig a nemezjátékok…

A gyerekek kizárólag természetes anyagokkal dolgoznak: csuhéval, csutkával, gyékénnyel, kákával, szalmával, gyapjúval, fonallal, gyönggyel, textillel stb. Fontos, hogy a játékokat, bábokat hagyományos módszerekkel alakítsák a gyerekek: csavarással, fonással, kötözéssel, ragasztót ne használjanak.

A foglalkozások vezetője igyekszik a foglalkozásokat a gyermekek képességeihez, fejlődési szintjéhez igazítani. Minden foglalkozás elejét megelőzi egy rövid bevezető az anyagról, amivel dolgozni fognak a nap folyamán, ennek célja, hogy a gyermekek ne csak használják, de ismerjék is meg az adott anyagokat. Pl.: "Gyékénymadár" készítésénél: megbeszélik a gyerekekkel milyen anyag a gyékény? Hol található? Láttak-e ilyet vízparti nyaraláskor? Van-e belőle készült tárgy, amit ismernek? Ezután kerül sor a játék készítésére, a foglalkozás vezetője elmondja, mekkora anyagot vágjanak - mértékegységül az araszt, vagy az ujjnyit használják - majd lépésről-lépésre megmutatja a madár elkészítését, amelyet az alaptechnika után tovább gondolva alakíthatnak saját fantáziájuk szerint. Ezután következik a játék, pl.: a madarat úsztathatják egy vízzel teli edényben. Az anyaghoz vagy a játékhoz illeszkedő dallal, mondókával zárják a foglalkozást.

Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek nagyon várják a kézműveskedést, boldogan tevékenykednek, és nagyon büszkék a saját kezűleg elkészített alkotásokra. Szerencsére sok felkészült óvónővel találkozunk a foglalkozásokon, akik segítenek a kicsik munkára hangolódásában, a játékok elkészítésében, a sokszor nagy létszámú óvodai csoportokban.

A készen kapott játékok özönében nagyon fontosnak tartjuk ezt a tevékenységet, amelyben a gyermek a saját erőit-képességeit próbálhatja, fejlesztheti, olyan anyagokat ismerhet meg, amelyekkel a városi környezetben nem, vagy csak nagyon ritkán találkozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A foglalkozásokon készült képek megtekinthetők a Facebook oldalunkon az albumok között.

FACEBOOK KÉPEK