LÁNG VASÚTMODELLEZŐ GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZAKKÖR

Foglalkozások: pénteken 15-17 óráig. Vezető: Pataki László.


A gyerekszakkör 1992 óta működik a Láng Művelődési Központban. A szakköri foglalkozásokra mindenkit szívesen fogadnak, aki egy kicsit is vonzódik a vasúthoz, a vasútmodellezéshez és már betöltötte a 10. életévét, de még nem múlt el 16 éves, és legalább 3,5-ös tanulmányi eredménye van. Illetve várják a 18 éves kor feletti jelentkezőket is az ifjúsági szakkörbe.

A Szakkör célja, hogy a modellezni szerető fiatalokat hobbi szinten megtanítsa e kreatív készségfejlesztő szabadidős tevékenység elsajátítására vagy akár magasabb szintű művelésére. Ehhez biztosítunk megfelelő anyagokat, szerszámokat, barkácsgépeket, szakkönyveket, katalógusokat, külföldi vagy magyar magazinokat és a vasútüzemben jártas szakembereket.

Az évek során sok kiállításon vettek rész, mint kiállító vagy szervező. A szakkörhöz köthető a Nemzetközi Vasút és Vasútmodell Fesztivál is, melyet első három alkalommal a MÁV-Gépészet Zrt. Északi Járműjavítójában rendeztek meg. 2011-től a Magyar Vasúttörténeti Park ad otthont ennek a fesztiválnak, mely Közép és Kelet Európában a legnagyobb vasútmodell kiállítás. Rendszeresen részt vesznek a Kemencei Kisvasúti Napokon, és 2009-ben negyedszerre rendezték meg a soproni kiállításukat. A 2004-ben Veszprémben megrendezett Országos Modellversenyen dioráma kategóriában az első és második, épületmodell kategóriában a második helyet szerezték meg.

Rendszeresen szerveznek akár több napos szakmai kirándulásokat, üzemlátogatásokat is.

TEMOFESZT

A TEMOFESZT, vagyis Közép és Kelet Európa legnagyobb vasútmodell kiállítása 5.000 m2-en, közel 30 terepasztallal és 130 kiállítóval, szinte minden méretarányban és építési nagyságban látható működő vasútmodellekkel várja az érdeklődőket 2018. október 12. és 14. között (immár 9. alkalommal) a Magyar Vasúttörténeti Parkban, mindhárom napon 10 és 18 óra között.

A Láng Vasútmodellező Gyerek- és Ifjúsági Szakkör sok éve tervezte már egy nagy, országos vasútmodell kiállítás megrendezését. Céluk az volt, hogy bemutassák a Magyarországon működő klubok, szervezetek vagy magánszemélyek munkáit, gyűjteményeit.

A történet 2007-ben kezdődött. Felkérést kaptak az akkor még MÁV-Északi Járműjavító Kft. néven működő vasúti járműveket, kocsikat javító műhelytől, hogy a 140 éves évforduló alkalmából rendezett ünnepségre állítsanak fel terepasztalokat, ezzel is színesítve a rendezvényt. A bemutató olyan jól sikerült, hogy még a kiállítás alatt megállapodtak a vezetősséggel a jövő évi lehetőségekről. Felajánlották a tolópadjárás csarnokát, hogy az éves leállás alatt építsék be, egy nagyobb, a vasutat szélesebb körben bemutató kiállítással. A szakkör felhívására, sok hazai klub, szervezet, magánszemély jelentkezett. Meglepetésükre külföldről is érkeztek jelentkezők, így már nemzetközivé vált a fesztivál.

I. NEMZETKÖZI VASÚT ÉS VASÚTMODELL FESZTIVÁL

2008. 08. 01-03.

Az I. Nemzetközi Vasút és Vasútmodell fesztivál 2008. augusztus 1. és 3. között került megrendezésre – Budapest, X. Kőbányai út 30. – a MÁV Északi Járműjavító – MÁV-GÉPÉSZET Zrt. – tolópadjárás csarnokában, ami közel 10.000 m2. A rendezvényt körülbelül 7.000 látogató tekintette meg. A nemzetközi honlapot 40.000 érdeklődő lapozgatta. Több mint 50 kiállító, köztük ausztriai, cseh és szlovák klubok, közel 70 terepasztallal és modellel mutatkozott be. Számos, a kiállítói teret mintegy körülölelő, valódi nagyvasúti jármű bemutatásával tettük felejthetetlenné a parádét. A fesztivál-hangulatot a helyszínen felállított színpadon fellépő zenekarok, együttesek műsorai színesítették. Több modellező klub és magánszemély jelentkezett kiállítónak, mert felismerték a rendezvényben rejlő lehetőséget, a bemutatkozásra a teljesség igénye nélkül. Egyúttal bemutatták a nagyvasúti üzem részleteit, mint például egy mozdony javítási fázisait vagy annak körülményeit, munkaeszközeit. Minden kiállító a szívén viseli a vasút sorsát és nem egy esetben hozzájárult annak fennmaradásához, emlékeinek megőrzéséhez. Nagy odaadással művelik a modellezés ezen ágát, mert jól tudják, hogy amit dédapáink megálmodtak, azt mi válthatjuk valóra, még ha ennek ez a módja is! A rendezvény fő profilja a vasúti teher- és személyszállítás bemutatása volt napjainkban, valamint az előző korszakokban. Szeretnének ismét kedvet adni a vasút nyújtotta lehetőségek népszerűsítéséhez, gondolva a gyors, gazdaságos, és mennyiségileg felülmúlhatatlan, környezetbarát teherszállításra és a személyszállítás régmúltat idéző varázsának újraélesztésére, és ezzel egyidejűleg a modellezés, a barkácsolás felélénkítésére.

Bővebb információért keresse fel a Nemzetközi Technikai Modellvasút Fesztivál hivatalos weboldalát!

www.temofeszt.hu

 

A VII. TEMOFESZT 2015 kiállításról készült képek megtekinthetők a TEMOFESZT Facebook oldalán!